Nytt hem

Så köper du en bostadsrätt – Mäklarhusets köpa bostadsrätt-guide


Ämnen


Dela

Från lånelöfte till kontraktsskrivning. Här är allt du behöver veta inför köpet av en bostadsrätt.
  • Fixa lånelöfte
    Det absolut första du ska ha i ordning innan du ger dig ut på jakt är ditt lånelöfte. Kontakta bank eller bolåneinstitut för att få fram detta. I framförallt storstäderna är ett lånelöfte ett måste att ha på plats innan du börjar söka aktivt, eftersom budgivningarna kan komma igång rätt snabbt i samband med visning. Då är det bra att veta hur högt du kan gå. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde, resten måste du betala själv – den sk kontantinsatsen.

  • Definiera dina behov
    En bostadsrätt är ofta en lägenhet, men kan lika gärna vara ett radhus eller en villa. För att göra din urvalsprocess lite smidigare kan det vara en god idé att lista vad som är viktigast för dig när det gäller ditt kommande boende. Vad har du för krav du helst inte vill rucka på? Balkong? Hiss? Modernt eller gammalt? Renoveringsbehov eller nytt och fräscht? Dessutom bör du förstås ha gjort en budget för vad boendet får kosta – och i den tagit höjd för eventuell renovering eller uppfräschning.

  • Gå på visning
    Ju fler visningar du går på, desto mer lär du dig om vad du vill ha – och desto fler idéer och nya infallsvinklar kan du få till ditt kommande boende. På visningen får du en objektsbeskrivning av mäklaren med all information om bostadsrätten. Här ska det också finnas uppgift om föreningens gemensamhetsanläggningar, uppvärmningssystem och driftskostnader. Även en energideklaration för hela fastigheten ska finnas med. Ställ frågor till mäklaren om allting du känner dig osäker på.

  • Läs på
    När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening som tillsammans äger en fastighet. Det innebär att föreningens regler och ekonomi i högsta grad inverkar på ditt liv. Kolla därför upp föreningens årsredovisning och stadgar noga. Vad förväntas av dig som medlem? Är det några stora reparationer eller renoveringar på gång? Om så är fallet kan det finnas anledning för dig som spekulant att höra dig för om detta i sådant fall innebär höjd månadsavgift.

  • Undersök
    Som köpare omfattas du enligt lag av en stor undersökningsplikt. För även om säljaren har en viss upplysningsskyldighet och inför en försäljning bör redovisa bostadens alla fel och brister så står kanske inte allt med i objektsbeskrivningen. Försäkra dig om att allt ligger på bordet inför köpet – det går inte att få ersättning i efterhand för de fel som du borde upptäckt. Kolla även skicket på gemensamhetsutrymmen som tvättstuga och förråd.

  • Kalkylera
    Du har redan ditt lånelöfte, men gör nu en kalkyl över kommande lån – och driftskostnader för ditt boende. HÄR kan du göra en enkel kalkyl. I en bostadsrättsförening betalar du en årsavgift för underhåll av fastigheten. Den brukar vanligen delas upp i en månadsavgift och vad som ingår i den specificeras i objektsbeskrivningen. Be någon som är van att läsa årsredovisningar att läsa igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning; föreningens ekonomi kommer ju att bli en del av din. Och är den dålig kan till exempel årsavgifterna skjuta i höjden, vilket så klart påverkar din ekonomi.

  • Lägg bud
    Allt känns rätt? Dags att lägga ett bud! Är flera intresserade av samma objekt blir det budgivning. Innan du ger dig in i den är det klokt att ha satt ett tak för vad som är ditt maxbud. I storstäderna och andra attraktiva områden kan det nämligen bli snabba ryck och det är lätt att dras med när priset stiger. Buden kan lämnas på telefon, via sms eller mejlas. Det är inte alltid den som lägger det högsta budet som får huset, säljaren har fri prövningsrätt vilket betyder att han eller hon alltid har rätt att bestämma till vem de vill sälja. Ditt bud är inte bindande förrän kontraktet är påskrivet.

  • Skriv kontrakt och lägg handpenning
    Först när kontraktet är påskrivet är bostadsrätten din. Kontrollera vad som ingår i köpet och se till att du är överens med säljaren om tillträdesdag innan du skriver på. Du har vissa möjligheter att skriva in förbehåll i kontraktet, som till exempel försäljningen av din befintliga bostad eller godkännande av dig i som medlem i föreningen. Förbehållen är till för att affären ska kännas trygg för både säljare och köpare. Mäklaren kan guida dig i alla dessa frågor.

  • Betala och flytta in
    På den överenskomna tillträdesdagen ska resten av pengarna betalas till säljaren. Du träffar mäklare och säljare igen för att skriva på de sista handlingarna om överlåtelse. I samband med detta kan det vara en bra idé att stämma möte med säljaren i din nya bostad för att kontrollera flyttstädning och få en genomgång av hur vissa maskiner i huset funkar.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.