Bygg & fixa

Att tänka på för ett lyckat altanbygge


Ämnen


Dela

Om det är något som vi svenskar drömmer om, är det en altan. Altanen är en naturlig gräns mellan ute och inne och låter oss njuta av det härliga vädret under sommarhalvåret. Det är också ett relativt lätt sätt att få större boytor. Rätt uttänkt blir altanen snabbt en favoritplats.
  • Planeringen

    Hur ser väderstrecken ut på den plats där du tänkt dig att bygga? Hur är det med insynsskydd? Hur stor ska altanen vara? När ska den vara klar? Ska du bygga själv eller leja ut jobbet? Behöver du ett altanräcke? Ska altanen ha en pergola? Behövs belysning? Utekök? Ju mer du frågar dig innan bygget är igång, desto smidigare löper sedan själva byggprocessen. Börja med att mäta upp och med ett snöre märka ut var altanen ska ligga, då skaffar du dig en bra känsla av din kommande altans storlek. Spatsera omkring på ytan och mät ut matplats och solstolar. Kanske vill du ha plats för några odlingslådor också?
  • Bygglovet

    En ordinär altan kräver vanligen inget bygglov, så länge du håller dig inom 4,5 meter från tomtgränsen. Men det är skillnad på ett trädäck i marknivå och på en altan som svävar en bit över marken – eller som kanske måste byggas på sluttande mark med utrymme under. Då kan det räknas som tillbyggnad eller nybygge. Hör efter om du behöver bygglov på boverket.se eller hos din kommun!
  • Grunden

    För en altan i marknivå kan det räcka med stenplattor som grund. Alternativet är att du gjuter plintar. Det behövs definitivt om du ska bygga en altan som måste placeras en bit ovan mark.
  • Virket

    Det finns många olika typer av virke att välja på till din altan. Det som skiljer är priset och i någon mån livslängden och typen av underhåll. Det billigaste är tryckimpregnerat trallvirke. Använder du detta, kontrollera att det är NTR-klassat. Mer miljövänliga alternativ som kärnfuru, lärk, ek och cederträ är dyrare, men rätt behandlat har dessa träslag lång livslängd. Ekologiska Organowood, gjort av nordisk furu, är också ett intressant alternativ – fritt från biocider och tungmetaller. Ett annat nytt material är träkomposit, tillverkat av träspill och återvunnen plast.
  • Altanräcket

    Det smidigaste är om du har funderat ut huruvida du ska ha ett räcke eller inte redan vid planeringsstadiet.
  • Inredningen

    När det fina trädäcket är klart börjar det roligaste! För nu finns flera extra kvadratmeter att mysa på. Har du byggt en större altan kan den möjligen upplevas som lite ödslig. Tricket är då att dela in altanen i flera olika rum. Inred i små grupper – kanske en yta för matlagning, grill och matplats. Gör en mysig loungedel där man bara kan slappa och sola, eller skapa en skuggig plats med hjälp av parasoller eller en segelduk. Glöm inte att rätt belysning skapar fin stämning när det mörknar. Gör plats för en vattentät förvaring för alla kuddar och dynor så att dessa smidigt kan plockas undan vid plötsliga skyfall.
  • Oavsett vilken typ av virke du har valt, behöver du ta hand om din altan för att den ska hålla i längden. Beroende på träslag kan ditt däck behöva oljas in. Med all säkerhet måste det rengöras. Använd skurborste, vatten och såpa. Ta det varligt med högtryckstvätten om du har en sådan, om du kör för hårt kan träet skadas.

Vill du ha hjälp med att bygga en altan? Anlita ett proffs via Dorunner.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.