Skörstorp Klockaregården
Skörstorp Klockaregården
Madelene Soneby, ansvarig mäklare i Falköping
Har du frågor om denna gård?

Välkommen att kontakta mig!

Madelene Soneby

Ansvarig mäklare

Till salu

Skörstorp Klockaregården

Utgångspris

3 200 000 kr


Utgångspris

3 200 000 kr



Skörstorp— Falköping

Skörstorp Klockaregården


Till salu
Utgångspris
3 200 000 kr

Skörstorp— Falköping

Avstyckad gård med ett i särklass fint läge!

Vi har nu äran att presentera Klockaregården i Skörstorp, högt och vackert belägen på Gerumsbergets sydsluttning. Ägarna har genom en avstyckning velat skapa en lagom stor och trivsam gårdsenhet på ca 4,9 ha där den som så önskar får goda möjligheter att t ex ha några djur och mindre odlingar, bedriva egen verksamhet i den gedigna verkstadsbyggnaden eller om man så vill – bara njuta av att bo i den rymliga mangårdsbyggnaden och njuta av trädgården, fruktträden, den milsvida utsikten och ta svalkande bad i den egna dammen som faktiskt fylls på av källvatten.

Bostadshuset på Klockaregården har en särskild byggnadshistoria. I den lilla byn Skörstorp var det den lokale byggmästaren Engström som flitigt anlitades under 1910–1920-talen då flertalet av byns äldre, resligare hus uppfördes. På den högt belägna Klockaregården byggde han ett nytt boningshus 1925 – och liksom övriga hus uppförda av samme byggmästare, är det en rejäl konstruktion i timmer med ordentlig takhöjd och rymlig planlösning. Även senaste ägare var något av byns egen byggmästare, bysmed och uppfinnare, varför givetvis Klockaregården moderniserats och byggts till ett flertal gånger. Idag inrymmer boningshuset 10 r.o.k. (varav 7 st kan fungera som sovrum) samt 2 hallar plus farstu och 2 våtrum.

Hemmet har en äldre charm bevarad med bland annat spegeldörrar på bottenvåningen men ger samtidigt utrymme för en köpare att sätta egen prägel efter behov. Uppvärmningen sker via vattenburet system med möjlighet att använda den ena eller båda värmekällorna i kombination: En värmepump med ytjordvärme från 2013 är den värmekälla som klarar sig automatiskt och värmer hela huset helt på egen hand om man så vill – medan den finurligt, egenkonstruerade fliseldningsanläggningen i vidstående pannrum kanske behöver lite mer intresse, kärlek och tillsyn men som samtidigt sänker uppvärmningskostnaderna. Båda anläggningarna kompletteras av en rejäl solfångare som bidrar till att sänka energikostnaderna, inte minst under sommarperioden då bara varmvatten behövs.

Fastigheten är ansluten till medlemsägda Fiber Falbygden och har ett pågående och mycket fördelaktigt TriplePlay-avtal för bredband och TV. Källvatten från Botkällan, som ligger på den egna fastigheten, förser dig med dricksvatten. Ny trekammarbrunn och infiltration anlades 2018.

På Klockaregården finns verkligen utrymme och möjligheter både för den med motor- och djurintresse. Här behöver nämligen det ena inte utesluta det andra. Den murade verkstadsbyggnaden med 3 garageplatser och totalt 5 stora skjutportar och ordentlig takhöjd, är den händiges dröm. Här finns fantastiska möjligheter att bedriva någon form av egen verksamhet eller låta kreativiteten flöda på något annat sätt. I byggnaden finns både värme, vatten och el samt en hässja och skorsten. Ladugården med sin äldre djurdel och stora logdel kan med fördel ombyggas för såväl häst eller fårhållning. Det i flera etapper utbyggda magasinet har totalt 7 portar på vardera långsida. Betesmark och åker i sluttningen sydöst om gården är belägna i direktanslutning till gårdsbyggnaderna. Här finns även en egen damm som fylls på med källvatten från Botkällan och som inbjuder till ett svalkande dopp, grillning och samvaro om somrarna. Trots att Skörstorp ligger i Falköpings kommun är fastigheterna anslutna till kommunägda Tidaholms elnät. Barnen går, om man inte väljer annat, i den populära friskolan i Åsle dit det går skolbuss.

Missa inte chansen att besöka Skörstorp högsta belägna fastighet, välkommen att anmäla er till visning!


Utgångspris
3 200 000 kr
Boarea/biarea
209/19 kvm
Driftkostnad
45 695 kr/år
Tomtarea
4.9420 ha
Rum
10 rum (7 sovrum)
Fastigh.bet
FALKÖPING SKÖRSTORP 12:1
Objekttyp
Avstyckad gård


Aktuella visningar


Fredag 31 maj 16:00 — 17:00

Anmälan krävs

Anmälan krävs
Boka
Varmt välkommen mer er anmälan!

Mäklarhuset Falköping

Kontakta Madelene eller Petra för mer information kring Skörstorp Klockaregården.

Ekonomiska tjänster

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.

Om din bostad:
Genom att klicka på knappen godkänner du vår personuppgiftsbehandling och allmänna villkor.

Välkommen till Klockaregården högsta läget i Skörstorp
Fint gårdscentra

Välkommen till Klockaregården högsta läget i Skörstorp

På gården finns utrymme att förverkliga drömmar både motor- bygg- och djurintresse kan här samspela
Fint gårdscentra

Välkommen till Klockaregården högsta läget i Skörstorp

Nytänkande & Kreativitet

På gården finns utrymme att förverkliga drömmar både motor- bygg- och djurintresse kan här samspela

På sommaren bjuder den egna dammen på ett svalkande dopp och på vinter grillas kanske korv efter skridskoåkning
Egen damm

På sommaren bjuder den egna dammen på ett svalkande dopp och på vinter grillas kanske korv efter skridskoåkning



Planritning
Planritning publiceras inom kort
Vi jobbar på det för fullt. Välkommen tillbaka senare.

Fakta

01
Beskrivning
Boarea

209 kvm

Biarea

19 kvm

Tomtarea

4.9420 ha

Rum

10 (7 sovrum)

Fastighetsbeteckning

FALKÖPING SKÖRSTORP 12:1

Tillträde

Enligt överenskommelse


02
Byggnadssätt
Byggnadsår

1925


03
Objekttyp/areal
Objekttyp

Avstyckad gård

Småhusmark lantbruk

8000 kvm (Tomtmark kring eko. byggnader samt trädgårdstomt med flertalet fruktträd, perennrabatter, buskar. I trädgården finns även en äldre jordkällare.)

Betesmark

1,8 ha (Betesmark i direkt anslutning till fastigheten, betesvallen har varit kontinuerligt nyttjad och står idag utarrenderad på ett kortare avtal. Invid betesmark finns damm med källvatten.)

Åkermark

1,6 ha (Åkermark i direkt anslutning till gårdscentra, idag utarrenderad på kortare avtal. Goda odlingsmöjligheter för eget hushåll.)

Övrigmark

7000 kvm (Mark i anslutning till egen damm)

Totalareal

4,9 ha


04
Småhusbyggnad lantbruk - Huvudbyggnad
Typ av byggnad

Villa i 1,5 plan

Byggnadsår

1925

Värdeår

1934

Taxeringsvärde byggnad

1 507 000 kr

Standardpoäng

30

Rum

10 rum, varav 7 sovrum

Boarea

209 kvm

Biarea

19 kvm

Beskrivning, rum

-- RUMSBESKRIVNING --

HUVUDENTRÉ
Varmt välkommen in i huvudentrén, här finns praktisk klädkammare och mindre förråd under trappen och vacker originalpanel skvallrar om en svunnen tid. Hallen upplevs ljus och rymlig och ansluter både till sällskapsrum samt kök och trappa till ovanplan.

FÖRMAK
Till höger om hallen finns de som förr kallades förmak, ett mindre sällskapsrum i anslutning till salen. Rummet avdelas med halvvägg och rymmer sittgrupp och piano. Tapeter på vägg och stilfullt parkettgolv.

SALEN
Med den klassiska planlösning i hemmet är de största rummet i entréplan att referera som salen, men kommer i nutid med all sannolikhet nyttjas som vardagsrum. Generös storlek möjliggör både sittgrupp och matgrupp. Tapetserade väggar och parkettgolv, ljusinsläpp från två väderstreck.

SÄLLSKAPSRUM
I anslutning till salen finns sällskapsrum men som med fördel skulle kunna nyttjas mer som matrum då det angränsar till kök samt uterum. Tapetserade väggar och laminatgolv.

KÖK
Hemtrevligt lantligt kök där de gröna köksluckorna utgör en härlig kontrast till nutidens ofta vita kök. Här finns gott om förvaring i platsbyggda köksskåp. Köket som även rymmer en rejäl matgrupp är utrustat med: Diskmaskin, spis med häll, fläkt och kyl, frys. Laminatgolv.

KÖKSENTRÉ
Invid kök finns ytterligare en entré, med gott om garderobsförvaring.

SOVRUM
I entréplan finns via tillbyggnad sovrum/gästrum med tapetserade väggar och laminatgolv. Sovrummet har fönster som vetter mot framsidan och har våtrum strax invid. Detta rum kan lika gärna användas som kontor eller varför inte lekrum.

TOALETT/DUSCH
I anslutning till sovrum i entréplan finns toalett/dusch med svetsade mattor golv/vägg. Våtrummet byggdes 1979.

KONTOR/SOVRUM
Mindre rum angränsade våtrum som nyttjats som syrum/kontor. Kan med fördel verka som extra sovrum alt. efter ombyggnad som tvättstuga eftersom nuvarande tvättstuga ligger vägg i vägg.

PANNRUM/TVÄTTSTUGA
I kombination med groventré finns pannrum med värmepump kombinerat med tvättstuga utrustat med handfat, tvättmaskin (Asko) och torktumlare (Husqvarna). Torkställning finns i trädgården strax utanför.

SKAFFERI
Härligt lantligt skafferi med bra hyllförvaring, tapetserade väggar i färgstarkt mönster.

-- OVANPLAN --

HALL
Den övre hallen är möblerbar och bjuder på en härlig utsikt. Praktisk trappa upp till den s.k. 3:e vinden.

SOVRUM
I ovanplan finns idag 5 sovrum varv ett har anslutning till klädkammare och det större sovrummet har utgång till generös balkong via pardörr. Två av sovrummen är av lite mindre karaktär och har snedtak.

BADRUM
Våtrum byggt 1979 med mattor på golv och vägg, badrummet är utrustat med toalett/tvättställ/badkar/bide.

Byggnadssätt

Grund: Kluven granit samt murad del i utbyggnad
Stomme: Trä
Bjälklag: Trä
Skorstenstyp: Murad skorsten (Eldstaden är belägen i uterum i form av öppen spis, någon kontroll har ej skett sedan 2020. Om ny ägare önskar ta eldstaden i bruk bör kontroll genomföras.)
Fasad: Locklistpanel
Takbeklädnad: Lertegel samt tjärpapp på tillbyggnad
Utv plåtarbeten: Galvad målad plåt
Fönster: 2-glasfönster, skjutpartier i uterum

Renovering/Omarbetning

Utbyggnad skedde 1979

Driftkostnader

Totalt: 45 695 kr/år
Uppvärmning: 32 000 kr/år
Vatten och avlopp: 1 050 kr/år
Renhållning: 2 045 kr/år
Antal personer i hushållet: 2
Beskrivning av kostnader: Försäkringskostnaden avser hela gården varav 1600 kr utgör hemförsäkring.
Kostnaden för uppvärmning avser även hushållsström, denna kostnad kan med fördel minskas genom att komplettera uppvärmning med fliseldning. Solfångare för varmvattensproduktion minskar också driftskostnad, dock i behov av service.
Fastigheten berörs även av Stommens samfällighetsförening, vilket tillfullo normalt finansieras via bidrag. Dock gjordes utdebitering vinter 2023/2024.
Ingen kostnad för sotning då eldstad ej nyttjats sedan 2020.

Vatten och avlopp

Vatten: Källvatten från Botkällan
Avlopp: Trekammarbrunn med infiltration från 2018

Uppvärmning och el

Uppvärmning: Ytjordvärme, solfångare samt möjlighet till fliseldning
Ålder: 2013
Märke på värmeanläggning: Euronom

Energideklaration

Status: Energideklaration ej utförd
Beskrivning: Energideklaration utförs i de fall köpare efterfrågar denna handling.

Ventilation

Ventilation: Självdrag

TV/Internet

Fiber finns installerat

Uteplats

Inglasat uterum om ca 7 x 3,5 m i väster med skjutpartier, rummet är lättmöblerat med plats för både sittgrupp och matgrupp. I uterummet finns även öppen spis (ej kontrollerad) samt utgång till mindre stensättning.

Parkering

Äldre garagebyggnad i vinkel till ladugård samt god parkeringsmöjligheter i verkstadsbyggnad.


05
Ekonomibyggnad - Verkstadsbyggnad
Byggnadsår

1976

Taxeringsvärde byggnad

192 000 kr

Beskaffenhet

God

Beskrivning

Murad, isolerad verkstadsbyggnad med plåttak är utrustat med 3 garageplatser och totalt 5 stora skjutportar och ordentlig takhöjd. I den stora verkstaden finns fantastiska möjligheter att bedriva någon form av egen verksamhet eller låta kreativiteten flöda. I byggnaden finns både värme, vatten och el samt en hässja och skorsten samt flera rumsligheter som kan nyttjas på olika sätt. Byggnaden innehåller även pannrum där fliseldningen och solfångaranläggningen samt 3 kbm ackumulatortank återfinns. På gavel av byggnaden finns även enklare växthus.


06
Ekonomibyggnad - Ladugård m. loge/Magasin, Fd.stall
Byggnadsår

1910

Taxeringsvärde byggnad

477 000 kr

Beskaffenhet

Normal

Beskrivning

Ladugård byggd i trä i vinkel, beklädd med träpanel, lertegel på tak. Ladugård består av äldre djurdel. I anslutning till stalldel finns gjuten gödselplatta med en slående utsikt. Vatten i ladugård förses via källa, här finns även el. Större loge med fördelaktig takhöjd och hög öppningsbar port på gavelsida samt 2 dubbelportar mot gårdsplan. I vinkel till ladugård finns vagnslid i kombination med spannmålslager (magasin). Magasinet som byggts ut i omgångar under 1960–80-talen, har 7 portar samt spannmålsgrop. Takbeklädnad: Plåt.

Mindre vinkelbyggnad mot gårdsplan, fd. stallbyggnad/garage med 2 portar. Utedasset på gaveln skvallrar om en svunnen tid. Takbeklädnad: Eternit.


07
Ekonomibyggnad - Drängstuga
Byggnadsår

1800

Beskaffenhet

Enklare

Beskrivning

Mindre oisolerad drängstugan som verkar som flygelbyggnad till huvudbyggnaden, byggd i trä med lertegel på tak. Byggnaden har primärt nyttjats som förrådsbyggnad.


08
Ekonomibyggnad - F.d. Pumphus
Byggnadsår

1925

Beskaffenhet

God

Beskrivning

Teglat f.d. pumphus med två kammare i gott skick. Fram till 1961 pumpades vatten från Botkällan med en s.k. vädur till en vattentank som inrymdes under pumphusets tak varvid självtryck åstadkoms till huset. Nedre våning fungerade då som ”kylrum”. På senare år har den ena kammaren använts som saft- och syltförråd och den andra som fruktförråd. Väggar av tegel, taktäckning: tegel.


09
Övriga uppgifter
Friskrivning

I samband med försäljningen kommer säljare att friskriva sig mot ev. dolda fel i fastigheten, en köpare bör vara medveten om att en friskrivning utökar dennes undersökningsplikt. En köpare kommer i samband med köp erbjudas att själv undersöka/besiktiga fastigheten på egen bekostnad.

Tillträde

Fastigheten står redo för ny ägare och kan om så önskas övertas per omgående efter genomfört tillträde.

Fliseldning

Egenkonstruerad och högt automatiserad fliseldningsanläggning med skruv från stort, intilliggande flisförråd. Förbränning i dubbla ugnar samt 3 kbm ackumulatortank. Observera att värmepumpen i boningshuset klarar uppvärmningen på egen hand. Fliseldningen kan användas tillsammans med denna eller självständigt.

Solfångare

Vätskeburen – stödjer uppvärmning och varmvattenförsörjningen året om, vare sig fliseldningsanläggningen används eller inte.

Bygdegårdsförening

I bygden finns en aktiv bygdegårdsförening som äger hembygdsgården i Skörstorp, föreningen främjar en god grannsamverkan och ordnar flertalet aktiviteter under året så som korvgrillning, bowling och trivsamma sammankomster.

Fiberförening

Fastigheten är ansluten till fiber via fiberförening med ett mycket förmånligt TriplePlay-avtal för bredband och TV.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns fornlämningar registrerat vilket avser en äldre husgrund. För att se en detaljerad förteckning över fornlämningar se länk under fliken Dokument & Länkar

Jakt

Egen jakt på småvilt samt möjlighet finns att ev. ingå i älgjaktlag, Skörstorps jaktklubb.

Dammen

På fastigheten finns egen damm, vatten kommer från Botkällan vilket gör att det finns ett naturligt in och utflöde. På senare år har inte dammen nyttjats i samma utsträckning, dock har den över tid varit en trevlig samlingspunkt för vänner och familj. Om sommaren har man här badat, grillat korv eller packat fikakorg. På vintern finns möjlighet till egen skridskobana.


10
Gemensamhetsanläggningar

Falköping skörstorp ga:4


11
Tomt/Servitut
Tomtarea

4,942 ha (Tomtareauppgifter enligt Lantmäteriet)

Rättigheter förmån

Officialservitut: Rätt att i ungefärligt område använda, underhålla och förnya befintliga ledningar och andra anordningar till jordvärmeanläggning - Jordvärme, Officialservitut: Rätt att behålla, underhålla och förnya vattenledning - Vattenledning

Rättigheter last

Avtalsservitut: Kraftledning - se beskrivning, Officialservitut: Rätt att inom ett 4 meter brett område anlägga, underhålla och förnya väg för jord- och skogsbrukstransporter - Väg, Officialservitut: rätt att ta vatten ur brunnen e, samt rätt att behålla, underhålla och förnya vattenledningen i ungefärlig sträckning d. - vattentäkt, Ledningsrätt: Elektronisk kommunikation, Avtalsservitut: vattentäkt mm - se beskrivning

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Fornlämning

Avtalsrättigheter

Avtalsservitut vattentäkt mm

Avtalsrättigheter

Avtalsservitut Kraftledning


Ekonomi

01
Taxeringsvärde

5 117 000 kr (Fastställt avseende år 2023)

Byggnadsvärde

2 176 000 kr

Markvärde

2 941 000 kr

Taxeringsvärde beskrivning

Angivna taxeringsuppgifter avser delvis fastigheten i sin helhet innan avstyckning, fastigheten är ej ännu omtaxerad i sin nya form därför saknas korrekta taxeringsuppgifter avseende areal.

Typkod

120 Lantbruksenhet bebyggd

Sammanlagd driftskostnad

45 695 kr/år

Fastighetsskatt/-avgift

9 525 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 55 220 kr/år)

Upplåtelseform

Äganderätt

Pantbrev

Det finns 3 pantbrev om totalt 220 000 kr.

Boendekalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.


Området

01

Skörstorps by är en gemytlig liten kyrkby belägen mellan Falköping och Tidaholm ca 13 km öster om Falköping. I området finns flertalet vandringsleder bl.a. passerar här pilgrimsleden. Med cykel tar man sig enkelt till närbelägna socknar där finns både jordgubbsodling och självbetjäningsbutik på lokalproducerad mat/grönsaker. Skörstorps kyrka byggdes troligen under 1100-talet och är en av få rundkyrkor som finns kvar i Sverige. De medeltida rundkyrkorna utgör säregna och ovanliga kyrkobyggnader med en speciell, gemensam historia. Skörstorps kyrka är därför ett värdefullt kulturarv och en sevärdhet för besökare som är intresserade av medeltida arkitektur.

Kommunikationer

Bra bussförbindelser mellan Falköping och Tidaholm med busslinje 302.


Dokument

Ekonomi
Taxeringsvärde
5 117 000 kr (Fastställt avseende år 2023)
Byggnadsvärde
2 176 000 kr
Markvärde
2 941 000 kr
Taxeringsvärde beskrivning
Angivna taxeringsuppgifter avser delvis fastigheten i sin helhet innan avstyckning, fastigheten är ej ännu omtaxerad i sin nya form därför saknas korrekta taxeringsuppgifter avseende areal.
Typkod
120 Lantbruksenhet bebyggd
Sammanlagd driftskostnad
45 695 kr/år
Fastighetsskatt/-avgift
9 525 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 55 220 kr/år)
Upplåtelseform
Äganderätt
Pantbrev
Det finns 3 pantbrev om totalt 220 000 kr.
Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Området
Använd kartan
X

Platser

Café & Resturang Åsle Tå

5,23 km


Pizzeria Venezia

6,67 km


Ållebergs Café & Restaurang

7,08 km


Rasta

8,96 km


Restauranger I Falköping

8,97 km


Åsle Friskola och Förskola

5,08 km


Sagoskogens Förskola

5,66 km


Valstads skola

5,84 km


Vartoftaskolan

6,69 km


Vartoftaskolans fritidshem

6,71 km


Lidl

9,2 km


Tempo Stenstorp

15,28 km


Hemköp

26,76 km


Bäcksgården

1,09 km


Skörstorp

1,43 km


Orreholmen

1,56 km


Snurrom

1,93 km


Nätered

2,23 km


Falköping Centralstation

10,75 km


Stenstorp station

15,43 km


Sandhem station

16,63 km


Floby station

22,54 km


Mullsjö Station

26,33 km


Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Avstånd
Närområdet
Avstånd
Med bil
Med cykel
Till fots

  • Vatten
    1,09 km
    6 min
    10 min
    37 min
  • Hållplats
    Bäcksgården
    1,09 km
    4 min
    7 min
    30 min
Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Har du några frågor?

Är det något mer du vill veta om bostaden? Saknar du lånelöfte eller vill du boka en kostnadsfri värdering? Kontakta Madelene eller Petra!

Mäklarhuset Magazine

Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kontakta mäklare
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.